top of page
Search

Mindful in 8 saptamani

Writer's picture: Psiholog Andreea StancuPsiholog Andreea Stancu

Acest program de 8 saptamani, cunoscut sub numele de MBCT – terapia cognitiva bazata pe mindfulness sau pe concentrarea asupra prezentului, combina diferite forme de meditatie cu ultimele tendinte din medicina generala si psihologie. In fiecare saptamana se vor introduce noi elemente ce duc la aprofundarea cunostiintelor si a practicii.

Desi la inceput meditatiile pot fi percepute ca plictisitoare sau frustrante, in mare parte acest lucru se intampla pentru ca nu suntem obisnuiti cu aceasta practica. Important este sa nu vedem exercitiul de meditatie ca pe un obiectiv, ci ca pe o practica pe care daca o repetam constant ne va ajuta sa ne cunoastem mai bine mintea, emotiile si corpul.

Nimeni nu se asteapta sa stie sa cante la pian dupa o singura lectie; acelasi lucru este valabil si aici, pentru a avea parte de rezultate este nevoie ca aceste exercitii sa fie zilnice. Sunt necesare minim 8 saptamani de practica pentru ca in creierul nostru sa se formeze noi cai neuronale si sa integreze noile informatii acumulate.

Iata un mic exemplu a unor pasi folositori in concentrarea zilnica asura prezentului si a unei abordari mindful a momentului:

- Concentreaza-te pe ceea ce faci

- Daca este posibil, incearca sa faci doar un singur lucru (Ex – Ia o pauza de 15 minute si savureaza ceea ce mananci, fara a muncii in acelasi timp)

- Cand mintea ta este distrasa de la ceea ce faci, refocuseaz-o (adu-o inapoi)

- Repeta “refocusarea” de cate ori este nevoie

- Observa lucrurile care te distrag


Meditatia inseamna pur si simplu a fi tu insuti si a afla cate ceva despre cine este acest tu. Este vorba despre a reusi sa realizati faptul ca va aflati pe un drum, fie ca acest lucru va place sau nu, si anume, ca va aflati pe calea care este chiar viata voastra. Meditatia ne poate ajuta sa vedem: ca aceasta cale, pe cre noi o numim viata noastra, are o directie; ca ea se afla clipa de clipa intr-o continua desfasurare si evolutie; si ca ceea ce se intampla acum, in acest moment, influenteaza ceea ce se va intampla in continuare. (Mindfulness zi de zi – Jon Kabat-Zinn)

Acesta este un program de studiu si practica ce trebuie intampinat cu deschidere si curiozitate, iar rezultatele vor veni de la sine. Presiunea de a atinge un scop anume, de a depasii starile depresive/ anxioase sau de a constientiza mai bine trairile corporale/gandurile/emotiile, va ingreuna practica si va intarsia aparitia rezultatelor.


Iubirea de dupa iubire

Derek Walcott


Va veni si vremea

cand, in culmea fericirii,

ai sa te intampini la sosire

in pragul usii tale, in oglinda ta,

si in fiecare va zambi catre celalalt

si vor spune stai aici. Ospateaza-te.

Ai sa-ndragesti iar strainul ce era odata eul tau.

Da-i vin. Da-i paine. Da-i inapoi inima ta

Strainului ce te-a iubit

toata viata ta, pe care nu l-ai bagat in seama

de dragul altuia, care te stie pe de rost.

Scoate scrisorile de-amor din rafturi,

pozele, biletele disperate,

sterge-ti chipul din oglinda.

Stai jos, la masa vietii.

Daca doriti sa va inscrieti in acest program ne puteti contacta direct aici sau pe – https://mindfulnessbucharest.wordpress.com/?fbclid=IwAR2TQ0Z_uV7qc-hgr7TqZ3yoz3L_Ta0Jn5GJCfHfHzBa2rBNnF7KyZOp_Qs


Bibliografie:

- Mindfulness zi de zi – Jon Kabat-Zinn

- Exercitii de meditatie pentru depasirea depresiei – Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal, Jon Kabat-Zinn

78 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

©2020 by theintrospectionblog. Proudly created with Wix.com

bottom of page